РИБОЛОВАЧКЕ ПРИЧЕ

16 нов

Замислите идиличну слику: шум реке, зеленило свуда око вас, чује се само цвркут птица и зујање пчела. Рај за очи и одмор за душу. Такав призор испред себе има сваки пецарош који се предаје овом спорту у тишини природе.

Тако је и са Владимиром Кољгецијем, учеником одељења М34. Сваки слободан тренутак проводи у природи, где ужива у пецању, дружењу, али и припремању рибе за себе и пријатеље. Сматра да је ово спорт за свакога, без обзира на године и да човек може врло лако да постане завистан од пецања.

*Колико си имао година када си први пут отишао на пецање?

Имао сам око дванаест година када ме је отац одвео на пецање. Није имао с ким да иде, па је позвао мене. Допало ми се пецање и од тада идем увек када имам слободног времена.

*Каква је опрема потребна и да ли избор адекватне опреме утиче на успех?

За речни риболов и белу рибу,  најбоље је кориситити „Шимано“ опрему. За крупније примерке као што су шаран, штука, сом, толстолобик  користим штапове марке „Спортекс“ и машинице „Окума“. Сигурно да боља опрема доприноси  бољем резултату.

 *Звучи скупо?

 Пецање може, али и не мора да буде скуп спорт. Цене опреме су различите и иако је квалитет важан, није и пресудан. Важно је да волите овим да се бавите. За мале паре може да се купи солидна опрема.

*Које мамце користиш?

За белу рибу користим црве и готову храну за рибе. За сома је потребан дурдубак (дебела, црна глиста), док је шарана потребно хранити три до пет месеци кукурузом, да би могао да буде упецан. Постоји и боило за шарана, када се он поред удице, пеца и на длаку.

*Колико је потребно времена да се ухвати риба?

Ту нема никаквог правила! Може да се деси да у једном дану упецате и сто килограма рибе, а некада не ухватите ништа. Једном сам сома „чекао“ десет сати, другог дана преко шест и тек сам трећег дана имао среће да га упецам!

*Да ли се разликује пецање на реци од пецања на мору?

Разликују се и то много, од избора мамаца, па до опреме. Скушу сам на пример, упецао на специфичној удици која се састоји од седам мањих удица, испод којих се налази торпедо олово. Када сам забацио овакав мамац, наишло је јато скуша и упецао сам седам комада одједном! Исто тако сам на обичан хлеб упецао октопода. То уопште нисам очекивао!

*Због чега је пецање популаран спорт?

Пецање смируј живце, опушта, нарочито након стресног дана. Пецароши уживају у природи, миру и тишини. Мобилни телефони су тада искључени, нема буке, само сте ви и вода.

*Знаш ли да спремаш неке рибље специјалитете?

Знам неколико! На пример: шницле од сома, рибљу чорбу, гирице. Свака риба се спрема на свој начин, а на укус доста  утиче избор зачина и прелива.

*Да ли ти се догодила нека незгода приликом пецања?

Десила ми се једном, док сам вадио сома тешког 12 килограма! Борио сам се са њим скоро сат времена, да бих на крају упао у воду до струка. Био сам скроз мокар, али и срећан, јер сом није успео да побегне!

*И за крај, да ли је тачно да риболовци воле да преувеличавају и измишљају приче?

 Наравно да то није тачно! Све што сам вам данас рекао , истина је!  (смех)

Интервју урадио Адмир Арифи, одељење М34

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: