Спорт снаге и окретности

4 окт

Рвање је назив за спортску борбу између двојице такмичара са циљем да се противник обори на земљу без коришћења удараца, само снагом мишића и спретним захватом руку. По стиловима се дели на грчко-римски стил, у коме су забрањени захвати испод појаса и на слободни стил,  где су захвати испод појаса дозвољени.

Овај спорт је идеалан за све оне младе људе који имају вишак енергије, а коју не знају како да искористе. Уместо да је погрешно усмере на туче или брзу вожњу, боље би било да упишу овај спорт и на тај начин себи учине највећу услугу. Ово није само спорт снаге, већ и брзине и окретности, где се противник савладава без силе и удараца.

Овом олимпијском дисциплином  овладао је и  Жарко Велимировић, ученик одељења М34.

*Зашто баш рвање?

Било је потпуно случајно! Са другом сам отишао на један тренинг, допало ми се и од тада константно одлазим на тренинге  већ неколико година.

*Од  које године тренираш и где?

Рвањем се бавим од своје девете године,а  члан сам РК Партизан, у Хумској. То ми је први клуб и веома сам задовољан сарадњом са тренером и друговима. У овом клубу постоје можда најбољи услови за тренирање код нас.

 *Којим стилом се бориш?

Најчешће грчко-римским, а понекад и слободним.

*Шта је све потребно од опреме за бављење овим спортом?

Потребне су патике, мајица, трико и евентуално штитници за колена (ако имам болове).

*Да ли си освојио неке медаље?

Освајао сам многе медаље, али су ми две најзначајније: једна је за освојено прво место  за кадете на Купу Србије и друга за освојено треће место на такмичењу у Федерацији  Босне и Херцеговине.

*Опиши нам један твој тренинг!

Тренирам једном дневно, али сваког дана. Тренинг ми се састоји од вежби загревања, трчања, истезања, гимнастике, а тек онда се прелази на вежбање технике борбе и на вежбе снаге.

*Који ти је омиљени захват?

То је свакако руски појас.

 *Које су теже, а које лакше повреде?

У лакше спадају набијање прста и  разна истегнућа, које сам ја имао неколико пута. Теже су када на пример излети раме или нога.

 *Постоји ли посебан режим исхране?

Такмичимо се у рангу од 55 кг, па до 120 килограма. У зависности од висине и грађе, морамо да регулишемо тежину пред свако такмичење. Иначе нема неког посебног начина исхране.

*Како се бодују захвати на такмичењима?

Бодује се главни захват, тзв. туш. Он се изводи тако што се противник обори на леђа и у том положају мора да буде задржан 3 секунде.

*Колико је интересовање људи за бављење овим спортом код нас?

Интересовање је слабо. Једино у Војводини рвање изазива мало већу пажњу, али је све то недовољно.  Више се пажње посвећује другим индивидуалним спортовима, као што је тенис тренутно.

*Ако би ти се указала прилика, да ли би прешао у неки рвачки клуб у иностранству?

Нисам о томе никада размишљао. Евентуално у неки московски клуб, али заиста не размишљам о томе. Задовољан сам условима у Партизану!

*Познајеш ли неке девојке које се баве рвањем?

Познајем неколико њих, али никада нисмо тренирали заједно. Не знам ни како би то изгледало. Мада, можда и не би било лоше (смех).

Интервју урадио Лука Ињац, одељење М34

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: