Лет са голубовима

13 јун

Каже се, не без разлога, да онај ко не воли животиње, не воли ни људе.  Не може свако да гаји животиње, да им пружа своју љубав и да живи са њима.  Тај неко мора да буде пажљив, савестан и спреман да све своје време посвети љубимцима.

Такав је управо ученик одељења М14 Марко Цветковић. Он се већ дуги низ година бави голубарством, сам прави голубарнике и дресира своје птице. Воли да проводи време са њима, сматра да су то интелигентне животиње и да ова вештина оплемењује човека.

*Када си заволео голубове и голубарство?

Голубове сам заволео са пет година. На идеју да се бавим голубарством дошао сам заједно са још једним другом. Нас двојица смо случајно ухватили два голуба, затим смо направили кавез и решили да се бавимо узгојем голубова.

*Какав је ово хоби и да ли је скуп?

Голубарство може да буде скупо, јер поједини примерци коштају и преко 200 евра. Десило се да је један љубитељ овог хобија дао аутомобил за голуба! Иначе, голубарство је племенита вештина,  која опушта, смирује и не захтева велика улагања.

*Да ли ти неко помаже у овоме?

У почетку ми је много помагао деда, јер се и он некада бавио узгајањем голубова. Сада ми да по неки савет, јер ипак има више искуства.

*Која ти је омиљена врста голуба?

Српски високолетачи

*Где узгајаш голубове и да ли се у твом месту још неко бави овим хобијем?

Живим у Заклопачи и поред мене још петнаестак људи држи голубове. Неки од њих се већ двадесет година баве узгајањем. Један има чак три стотине голубова које држи у великом кавезу!

*Колико ти имаш примерака?

Ја тренутно имам осамдесет, а у једном тренутку сам имао и преко две стотине комада! Морао сам да их продам или пустим, јер је то било превише за мене.

*Ко ти је саградио голубарник?

Голубарник сам направио заједно са мојим другом. Није тешко! За један дан смо успели да саградимо два голубарника и два трема.

*Ако због других обавеза не стигнеш да нахраниш голубове, ко то чини уместо тебе?

Деда то ради уместо мене, јер голубови морају редовно да се хране. Прво храни прилазе мужјаци, затим долазе женке, па тек онда пилићи. То је некаква хијерархија код њих. Умеју да буду и љубоморни! Деси се да мужјак чува своју женку и не дозвољава другом мужјаку да јој се удвара. Тада се деси да супарничког мужјака кљуцањем удаљи од своје женке.

*Чиме храниш голубове?

Храним их кукурузом, пшеницом, јечмом, и сунцокретом.

*Користиш ли стручну литературу како би проширио знање?

Имам доста књига које говоре о овој теми, а већину сам добио од једног старог голубара.

*Да ли се голубови разбољевају и од чега?

Наравно да се деси да се разболе и угину. Најчешће се заразе преко хране када кљуцају кукуруз којим су се претходно хранили врапци.

*Ко дресира твоје голубове?

Дресирам их сам. У почетку морам да их везујем док их пуштам из кавеза, све док не науче да се сами враћају. Сви голубови су ми прстеновани и на тај начин се увек зна који голуб припада мом јату.

*Колико жена познајеш које се баве овим хобијем?

До сада нисам упознао ни једну, јер их вероватно има јако мало. Једну девојку сам видео на телевизији у емисији „Мој љубимац“. Био сам зачуђен, јер је ово углавном мушки хоби. То не значи да жене нису добродошле!

 

Интервју урадио Милош Игњатовић, одељење  М14

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: